📢 Καταθέσαμε τις φετινές μας προτάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ετήσια ρυθμιστική θήρας και για γενικά θέματα θήρας. Οι 14 προτάσεις μας επικεντρώνονται σε δύο κύριους τομείς: 1️⃣ Νέες προτάσεις για τη βελτίωση της θήρας με τη χρήση της τεχνολογίας:
2️⃣ Επαναλαμβανόμενες και νέες προτάσεις:
🤝 Κάποιες από τις προτάσεις μας συνάδουν και με τις προτεραιότητες άλλων φορέων, όπως το SaveWild, και ελπίζουμε να συμβάλλουν στην ορθή οργάνωση της θήρας στην Ελλάδα. Δελτίο Τύπου από τους Φίλους των Εθνικών Πάρκων.
Τον Απρίλιο του 2024 καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, σε κάμερες ερευνητών, η βίδρα ή αλλιώς ενυδρίδα (Lutra lutra), ημιυδρόβιο θηλαστικό που ζει σε υγρότοπους και ακτές και τρέφεται με ψάρια και καβούρια. Το είδος εξαπλώνεται στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ στη χώρα μας εμφανίζεται σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και σε λίγα μεγάλα νησιά. Ωστόσο το μέγεθος του πληθυσμού της είναι άγνωστο και για αυτό κατατάσσεται ως είδος «Κινδυνεύον» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Στην Αττική το είδος δεν είχε καταγραφεί έως τώρα με βεβαιότητα, με εξαίρεση μια αναφορά για τη λίμνη του Μαραθώνα. Ο κοντινότερος γνωστός πληθυσμός του είδους βρίσκεται στην νότια Εύβοια. Εξετάζεται επομένως τώρα το ενδεχόμενο να υπάρχει στην περιοχή του Σχινιά ένας πολύ μικρός πληθυσμός που είχε διαφύγει έως τώρα της προσοχής των επιστημόνων. Η καταγραφή της βίδρας έγινε από τους ερευνητές των «Φίλων των Εθνικών Πάρκων»: Δρ. Χαράλαμπο Αλιβιζάτο (επιστημονικό υπεύθυνο), Ειρηλένα Λιναρδάκη, Μαριετίνα Λυκογεώργου, που εργάζονται σε πρόγραμμα για την προστασία της βαλτόπαπιας (Aythya nyroca) στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα («Βελτίωση του ενδιαιτήματος της Βαλτόπαπιας στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά- Μαραθώνα»). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους του Πράσινου Ταμείου, και σε αυτό συμμετέχει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Με τα νέα αυτά δεδομένα, η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις καταγραφές των καμερών που έχει εγκαταστήσει, καθώς και τα βιοδηλωτικά ίχνη (περιττώματα, ίχνη, τρίχες) που συλλέγονται στο πεδίο, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περισσότερες από μια βίδρες – μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής ή ακόμη και ένα μικρός αναπαραγωγικός πληθυσμός, στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα. Η σημασία της ανακάλυψης: Στην Αττική όπου η αστική ανάπτυξη τείνει πλέον να καλύψει κάθε διαθέσιμη φυσική έκταση, ενώ τα τεχνικά έργα που εκτελούνται στα τελευταία εναπομείναντα ποτάμια και στους υγρότοπους σχεδιάζονται ακόμη με βάση τη λογική της τσιμεντοποίησης και των γκρίζων υποδομών, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η επιβεβαίωση της ύπαρξης ενός ακόμη είδους θηλαστικού: μας θυμίζει ότι η φύση είναι παρούσα και διαθέτει τη δυνατότητα να μας εκπλήξει, εφόσον βέβαια της διαθέσουμε κάποιον χώρο, έστω και περιορισμένο. Και αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος για να εφαρμόσουμε μεθόδους βασισμένες στη φύση (nature-based solutions) και να να αποτρέψουμε κατά το δυνατόν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Αγαπητοί φίλοι,
Με βαριά καρδιά σας ανακοινώνουμε ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί το αγαπημένο μας θερινό σχολείο. Οι λόγοι είναι πολλοί και βαρύνουν την απόφασή μας. Η προετοιμασία μιας τέτοιας εκδήλωσης απαιτεί πολλούς μήνες προετοιμασία και προσπάθεια. Ωστόσο, αυτή τη φορά όπως και τις προηγούμενες, επιθυμούμε οι συμμετέχοντες να μην έχουν να ανησυχούν για τα οικονομικά θέματα σχετικά με τη διαμονή και τη διατροφή τους. Δυστυχώς, φέτος το ταμείο μας δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να πραγματοποιηθεί το θερινό σχολείο, κυρίως λόγω της έλλειψης δωρεών που λάβαμε πέρσι και φέτος και είναι ήδη αργά να προετοιμαστούμε σωστά για φέτος. Σας καλούμε λοιπόν να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε αυτό τον υπέροχο θεσμό. Με τις δωρεές σας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση του θερινού σχολείου τις επόμενες χρονιές και να προσφέρουμε στους νέους μας την ευκαιρία να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, δεξιότητες στο πεδίο, αλλά και νέες γνώσεις. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας και τη συνεισφορά σας στο μέλλον των νέων μας! Αν θέλετε νας μας υποστηρίξετε μπορείτε να το κάνετε εύκολα και ασφαλές μέσω της ιστοσελίδα μας (https://www.biodiversitygr.org/supporter.html) ή κατευθείαν μέσω του Paypal (https://paypal.me/biodiversitygr) ή και κατευθείαν στην καμπάνια που έχουμε δημιουργήσει (https://www.paypal.com/donate?campaign_id=9MUPD6Q85GQRJ) Η δημιουργία και εφαρμογή ενός Μητρώου Ερασιτέχνων Αλιέων και της Ιχνηλασιμότητας των ψαριών από το Ελληνικό κράτος αποτελεί μια σημαντική νίκη στον αγώνα για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη βιώσιμη αλιεία.
Η αλιεία αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους επιβίωσης για πολλές κοινότητες παγκοσμίως, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή τροφής και εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η αειφόρος διαχείριση των αλιευτικών πόρων αποτελεί πρόκληση λόγω της υπεραλίευσης, της παράνομης αλιείας και της καταστροφής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Μητρώο Ερασιτέχνων Αλιέων και η Ιχνηλασιμότητα των Ψαριών αναδεικνύονται ως σημαντικά μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας.
Επιπλέον, η Ιχνηλασιμότητα μπορεί να αποτρέψει την παράνομη αλιεία, καθώς επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν την πορεία των ψαριών από την αλίευση έως την κατανάλωση, εντοπίζοντας τυχόν παραβάσεις και εφαρμόζοντας τα αντίστοιχα μέτρα. Είναι ένα πολύ θετικό μέτρο για το μέλλον της ερασιτεχνικής αλιείας. |
Categories
All
Archives
September 2024
|