Σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία το κυνήγι επιτρέπεται στο χιόνι. Η μόνη εξαίρεση προβλέπεται στο άρθρο 258 (γενικές απαγορεύσεις θήρας) παράγραφος 3 περίπτωση β του Δασικού Κώδικα όταν στο χιόνι διαγράφονται τα ίχνη των θηραμάτων και ασκείται το κυνήγι με την παρακολούθησή τους. Δηλαδή αναφέρει μόνο τα εδάφια θηρεύσιμα είδη. Τι γίνεται όμως στο θέμα των πουλιών; Οι άσχημες καιρικές συνθήκες τα εξαντλούν αλλά και τα εκθέτους σε κινδύνους επιβιώσης τους. Και είναι ευκολότερο για τους κυνηγούς να τα προσεγγίσουν αλλά και να πιάσουν περισσότερα θηράματα. Η πρόταση μας είναι απλή: Ακόμα και με απλή χιονόπτωση να απαγορεύεται το κυνήγι, διότι φέρνει εξάντληση στα είδη για την εύρεση φαγητού και νερού αλλά και την έκθεση (μη κάλυψη) των ειδών και αδυναμία προστασίας τους. Αυτό όμως να μην είναι στην ευθύνη του κάθε Δασάρχη ή Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά να γίνει νομοθεσία (ή Προεδρικό διάταγμα) και να ισχύει για όλη την Ελλάδα (όπου επιτρέπεται η θήρα). Το 1924 ο Λύκος χαρακτηρίστηκε από το κράτος επιβλαβές είδος. Για πολλά χρόνια οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, σκότωναν τους λύκους με όπλα, με δίκαννα και με φόλες. Στη συνέχεια έκοβαν τα πόδια τους και τα πήγαιναν στο Δασαρχείο και εισέπρατταν τα χρήματα που είχε ορίσει το κράτος. Έτσι εξαφανίστηκε ο Λύκος από την Πελοπόννησο το 1930. Πέρσι η πολιτεία ενεργοποίησε το σύστημα δίωξης της αλεπού με αμοιβή στα 13€, παρ' ότι είχε καταργηθεί από το 1992. Δεν αρκούσε όμως και έτσι κάνοντας χάρη φέτος στους κυνηγούς αυξήσαν την αμοιβή στα 20€. Βεβαίως όλα αυτά με προδιαγραφές (όριο 2 αλεπούδων ανά 100 τχμ, επικοινωνία με την κτηνιατρική υπηρεσία από την προηγούμενη ημέρα, κλπ). Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, τώρα φαίνεται πως εν έτει 2016, υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δίνει αμοιβή που θα φτάνει μέχρι και τα 50 ευρώ / ανά αλεπού. Με την αιτιολογία για να αυξηθούν τα δείγματα για τον έλεγχο της λύσσας, αρκεί όμως η αλεπού να μην έχει πυροβοληθεί. Αυτή η μέθοδος όμως ενώ είναι σε σωστή βάση, δημιουργεί τα εξής ερωτηματικά.
Όλη αυτή η ανακοίνωση που διαβάσαμε στο group της Δασικής Υπηρεσίας στο facebook δημιουργεί υπόνοιες για προώθηση παράνομων πρακτικών όπως φόλες και θηλιές. Και ενώ στην Ελλάδα βρίσκουν νέα τερτίπια για να εξουδετερώνουν την άγρια ζωή, σε άλλες χώρες οδηγούν σιγά-σιγά προς απαγόρευση κυνηγιού ή ειδών. Πρόσφατο παράδειγμα η περσινή απαγόρευση κυνηγιού αλεπού στο Λουξεμβούργο. Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η έκδοση 5 είναι έτοιμη μετά από αρκετούς μήνες εργασία και με πολλές νέες προσθήκες. Η εφαρμογή έχει ήδη ξεφύγει από τον αρχικό της σχεδιασμό που ήταν μόνο για το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας και ήδη έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε μια πλήρη εφαρμογή για το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα. Στόχος μας είναι να υπάρχουν μικρο-αναβαθμίσεις και να είναι πιο συχνές αντί για μεγάλες και χρονοβόρες. Τι νέο υπάρχει στην έκδοση 5:
Νέες καρτέλες αναγνώρισης:
Screenshots:Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν facebook ή twitter, αλλά ασχολούνται με το google+. Για αυτό δημιουργήσαμε μια κοινότητα (ένα group ή community όπως λέγεται στο google+), για να μπορούν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν εκεί. Είναι έτοιμο για χρήση στο https://plus.google.com/communities/117053682096828656243
|
Categories
All
Archives
September 2024
|