Σε 2 μήνες έχουμε έξτρα δεδομένα για 10.000 καταγραφές στο inaturalist.
Να θυμίσουμε ότι: - στις 18 Μαΐου 2019 ξεπεράσαμε τις 40.000+ καταγραφές για 5.560+ είδη στην Ελλάδα. - στις 26 Ιανουαρίου 2019 ξεπεράσαμε τις 30.000 καταγραφές για 4.925 είδη. - και στις 24 Ιουλίου 2018 (λιγότερο από 1 χρόνο) ήταν που μετατράπηκε σε collection project και είχαμε δεδομένα για 19.700 καταγραφές για 3,950 είδη. Λίγες ώρες απομένουν από την έναρξη της Εθνικής Εβδομάδας Νυχτοπεταλούδας. Η οποία είναι μια εκδήλωση όπου την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου προσπαθούν όλοι οι πολίτες να καταγράψουν όσες περισσότερες νυχτοπεταλούδες μπορούν στην αυλή τους, στον κήπο τους, στην περιοχή τους ή στην κοινότητα τους.
Γιατί όμως κάποιος να συμμετάσχει;
Τα τζιτζίκια (ή και τζίτζικες) είναι τα αρθρόποδα που κάνουν έναν χαρακτηριστικό ήχο και τα ακούμε όλη την ημέρα το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 20 είδη τζιτζικιών με πολλά είδη να είναι ενδημικά μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές.
Ο φωτογραφικός οδηγός για τους τζίτζικες βοηθάει κάπως αλλά η αναγνώριση τους γίνεται ευκολότερα από τον ήχο που βγάζουν μιας και κάθε είδος βγάζει διαφορετικό ήχο. Για αναγνωρίσεις μέσω ήχου δείτε το στην ιστοσελίδα: http://www.cicadasong.eu Βρίσκονται παντού. Από τα ρηχά που μόλις μπαίνουμε στην θάλασσα για να κολυμπήσουμε μέχρι τα βάθη των θαλασσών μας. Λέγονται εχινόδερμα και είναι από τα πιο εύκολα είδη για να τα φωτογραφίσουμε και να τα παρατηρήσουμε, διότι κινούνται τόσο αργά που μας φαίνονται σαν να είναι ακίνητα.
Το τρικ είναι όμως η αναγνώριση τους και έτσι μέσα από τον νέο φωτογραφικό οδηγό πεδίου μας για τα εχινόδερμα μπορείτε πια να τα αναγνωρίζετε ευκολότερα. Σήμερα 14 Ιουλίου είναι η παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τους καρχαρίες. Και όμως οι περισσότεροι Έλληνες ακόμα δεν γνωρίζουν πως έχουμε καρχαρίες στην Ελλάδα ή ότι και τους τρώμε. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το: Προστατευόμενα και απειλούμενα είδη καρχαριών στα πιάτα των Ελλήνων, με το πιο γνωστό που τρώμε να είναι ο "Γαλέος με σκορδαλιά". Βεβαίως δεν σταματάει εκεί η εκμετάλλευση μας για τους καρχαρίες αφού στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες προϊόντα με χόνδρο καρχαριών που πωλούνται. Παρ' όλα αυτά βλέπουμε πολύ μεγάλη άγνοια ακόμα και από τους επαγγελματίες ψαράδες ή και το λιμενικό για τα είδη των καρχαριών που έχουμε και για το πως να τους αναγνωρίζουμε. Αν και ποια έχουμε την λύση όπου έχουμε δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό μάθημα για την αναγνώριση των καρχαριών με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους. Οι καρχαρίες όμως είναι πρωτεύοντες θηρευτές και η μείωση τους (ή και εξαφάνιση τους) επηρεάζει αρνητικά τα πάντα σε όλο το θαλάσσιο οικοσύστημα. Κινδυνεύουν με εξαφάνιση πάνω από το 50% των καρχαριών στην μεσόγειο με βάση το νέο Report της WWF και το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο στην Ελλάδα ή την Μεσόγειο αλλά σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα παρατηρούμε την εμφάνιση των καρχαριών από τον Οκτώβριο του 2017 και δίνουμε τα δεδομένα αυτά δημόσια, εδώ μέσα από την ιστοσελίδα μας. Δεδομένα Α' εξαμήνου για την καταγραφή των καρχαριών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα καταγραφής των καρχαριών μέσω των κοινωνικών δικτύων συνεχίζεται κανονικά και για το 2019 (όπως είχαμε ανακοινώσει τον Ιανουάριο). Αλλά για το 2019 τι έχει πιαστεί στις θάλασσες μας; Έχοντας τελειώσει το 1ο εξάμηνο δίνουμε δημόσια τα στοιχεία για τις καταγραφές που είχαμε. Βάση αυτών των καταγραφών (και με βάση και των 2 προηγούμενων χρόνων) ο Εξαβράγχιος καρχαρίας (Hexanchus griseus) κρατάει την πρωτιά σε αλίευση και εμπόριο γενικά παρ' ότι είναι προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η αλιεία και το εμπόριο του. Παρ' όλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος των καρχαριών που αλιεύεται (ή έτσι φαίνεται, μιας και δεν έχουμε εικόνα από τις ιχθυόσκαλες) και πωλούνται είναι προστατευόμενα είδη.
Η αλιεία καρχαριών κατά πλειοψηφία είναι από επαγγελματίες ψαράδες, των οποίων τις περισσότερες φορές ανήκει στην παρεμπίπτουσα αλιεία (by-catch) αλλά είναι και αδήλωτη και προωθούνται για πώληση οι καρχαρίες που πιάνουν. Ενώ οι καταγραφές από ερασιτέχνες ψαράδες δείχνει ότι η πλειοψηφία κρατάει τους καρχαρίες που πιάνουν για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, με ελάχιστες περιπτώσεις να τους πωλούν για να βγάλουν κέρδος. Δεν είναι ξιφίας (Xiphias gladius), αλλά ούτε και Βασιλική ζαργάνα (Tylosurus acus imperialis). Πρόκειται για τον Μερλίνο της Μεσογείου (Tetrapturus belone) ένα είδος το οποίο κολυμπάει σε βαθιά νερά (από 0 μέχρι 200 μέτρα βάθος) και θεωρείται δυσεύρετο είδος. Παρ' όλα αυτά όπως έχουμε ενημερωθεί ο νεκρός Μαρλίνος έχει παραδοθεί ήδη για νεκροψία στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας, ενώ έχει σταλεί στον εισαγγελέα στο επίμαχο βίντεο και η δικογραφία ο οποίος ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα ασκήσει δίωξη 10 Ημέρες έμειναν για να ξεκινήσει η Εθνική Εβδομάδα Νυχτοπεταλούδας - Ελλάδα (http://nationalmothweek.org/) όπου την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο καταγράφουν οι πολίτες τις νυχτοπεταλούδες της περιοχής τους.
Τις νυχτοπεταλούδες μπορούμε να τις βρούμε παντού ακόμα και στο παράθυρο του σπιτιού μας, αρκεί να αφήσουμε αναμμένο ένα φως το βράδυ για να τις προσελκύσουμε (εκτός από κάποιες που είναι και ημερόβιες). Έχουν διάφορα σχέδια και χρώματα, όπου μερικές μπορεί να τις βρούμε βαρετές και άλλες ελκυστικές και να μας μαγέψουν. Για φέτος έχουμε ένα δώρο σε όλους τους πολίτες που ασχολούνται με τις καταγραφές νυχτοπεταλούδων. Αυτό είναι ο νέος φωτογραφικός οδηγός πεδίου με 200+ καταγραφές νυχτοπεταλούδων Πως να χρησιμοποιήσετε τον φωτογραφικό οδηγό πεδίου:
Δεν είναι λίγες φορές που θα δούμε άτομα να βγάζουν από την θάλασσα αχινούς και να τους τρώνε στην παραλία ή να τους μαζεύουν σε σακούλες και να πηγαίνουν να τους πωλούν στις διπλανές ψαροταβέρνες. Είναι όμως νόμιμη η αλίευση αχινών; Πάμε να δούμε παρακάτω τι ορίζει η νομοθεσία. Άρθρο 1 Σκοπός− Πεδίο Εφαρμογής
Άρθρο 2 Άδεια αλίευσης αχινών σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη
Αλιευτικά εργαλεία Η αλίευση αχινών πραγματοποιείται αποκλειστικά με: α) Πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου. Το μεταλλικό μέρος της πιρούνας ή της χέρας πρέπει να έχει ελάχιστο πλάτος τα 6 εκ., ή β) ελεύθερη κατάδυση ή καταδυτική συσκευή και σύστημα παροχής αέρα, σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 86/1998 (Α΄78), όπως ισχύει. Ο χρησιμοποιούμενος από το δύτη αναπνευστικός σωλήνας παροχής αέρα από το σκάφος πρέπει να έχει συνολικό μήκος έως 10 μέτρα. Άρθρο 4 Επιτρεπόμενες περίοδοι, περιοχές και ποσότητες αλίευσης αχινών
Ελάχιστο μέγεθος αλιευόμενου αχινού Απαγορεύεται η αλίευση, η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση, η μεταφορά, η αποθήκευση, η έκθεση με σκοπό την πώληση, η διάθεση προς πώληση και η εμπορία των προερχόμενων από την αλίευση αχινών, εφόσον οι διαστάσεις των ατόμων είναι μικρότερες από τα 5 εκατοστά κατά τη διάμετρο, Άρθρο 6 Ερασιτεχνική αλίευση αχινών Η ερασιτεχνική αλίευση αχινού επιτρέπεται μόνο στους κατόχους ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας. Άρθρο 7 Τροποποίηση του π.δ. 373/1985 (Α΄131) Το π.δ. 373/1985 (Α΄131) «Ερασιτεχνική−αθλητική αλιεία», όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:
Ναι είναι νόμιμη η αλιεία αχινών αλλά υπό προϋποθέσεις. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, μπορεί να είναι νόμιμη η αλιεία αχινών αλλά κανείς ερασιτέχνης δεν μαζεύει μόνο 20 αχινούς και σαφώς ούτε ένα ερασιτεχνικό σκάφος μόνο 30 αχινούς. Παρ' όλα αυτά υπάρχει και το παράλογο στο νομικό πλαίσιο διότι το άρθρο 6 επιτρέπει μόνο σε όσους έχουν ερασιτεχνική άδεια αλιείας και όχι τον κάθε λουόμενο σε κάποια παραλία, από το 2014 έχουν καταργηθεί και οι ερασιτεχνικές άδειες αλιείας δηλαδή την ίδια χρονιά (για την ακρίβεια λίγες ημέρες διαφορά) που πέρασε και το Προεδρικό Διάταγμα για τα "Ρυθμιστικά μέτρα για την αλιεία του αχινού του είδους Paracentrotus lividus". (όλο το προεδρικό διάταγμα το έχουμε βάλει στο τέλος της σελίδας για όποιον θέλει να το διαβάσει, κατεβάσει ή και να το μοιράσει) Έτσι λοιπόν αν κάποιος αλιεύσει το προστατευόμενο είδος, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα που κυμαίνονται από 400 έως 3.000 ευρώ. Ο ρόλος τους στο θαλάσσιο οικοσύστημα και το ηθικό κομμάτι της αλίευσης τους. Οι αχινοί είναι οι φυσικοί καθαριστές του βυθού. Κάθονται σε ένα σημείο και τρέφονται κυρίως με άλγη, με μύδια και άλλα ασπόνδυλα που κινούνται αργά. Εχθροί τους είναι οι αστερίες, τα χέλια και άλλα ζώα. Σε διάφορα μέρη του κόσμου όταν εξαφάνιζαν οι ψαράδες και οι λουόμενοι τους αχινούς, ο βυθός μετά γέμιζε ανεξέλεγκτα με kelp forests (εκεί όπου υπάρχουν), άλγη, και άλλους οργανισμούς με τους ανθρώπους να την θεωρούν την θάλασσα βρώμικη και να μην έχουν καλή ορατότητα όταν βουτούσαν. Όπως εξαφανιζόντουσαν και οι φυσικοί θηρευτές τους. Παρ' όλα αυτά ο αχινός παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα άσχετα αν ο καθένας από εμάς γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του ή δεν μας αρέσει σαν ζώο επειδή μπορεί να τον πατήσουμε ή αν τον θεωρούμε καλό μεζέ. Προσφέρει ισορροπία στο οικοσύστημα και η συνεχόμενη αλιεία του δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα καλό. |
Categories
All
Archives
September 2024
|