Με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και επιφύλαξη ως προς το αληθές του γεγονότος διαβάσαμε το άρθρο των κυνηγετικών νέων της 1ης Φεβρουαρίου 2017.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, γύρω στις 10 Ιανουαρίου, μελισσοκόμος του νομού Κιλκίς και στο Δ.Δ Αγ. Νεκταρίου, κατά τη διάρκεια μελισσοκομικών εργασιών και με πλήρη χιονοκάλυψη, προσεγγίστηκε από αγέλη 15 λύκων και αναγκάστηκε να σκοτώσει έναν από αυτούς, κατά τη διάρκεια επίθεσης που έκανε ένας λύκος στον ίδιο, πυροβολώντας τον από απόσταση 4 μέτρων στο κεφάλι. Διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς την ακρίβεια και την πραγματική διαδοχή των γεγονότων όπως παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ καθώς:
Ηλιόπουλος Γιώργος, Δρ. Βιολόγος
Συνεργάτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ. 1 Ηλιόπουλος Γ, Αστάρας Χ, Πετρίδου Μ, Πυλίδης Χ, Σιδέρη Ε, Γιαννακόπουλος Α, Λαζάρου Γ. 2016. Εκτίμηση των πληθυσμιακών επιπέδων και της έκτασης κατανομής του λύκου (Canis lupus L.) στην Ελλάδα με τη χρήση πολλαπλών μεθόδων καταγραφής παρουσίας. 8o Συνέδριο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρίας. 20-23 Οκτωβρίου 2016, Θεσσαλονίκη Η μέθοδος τοποθέτησης αλλά και ρίψης τροφής που γίνεται στην Ελλάδα την θεωρούμε απαράδεκτη και στην ουσία δημιουργεί προβλήματα στην σωστή και φυσιολογική επιβίωση των άγριων ζώων όπως και στην μετανάστευση τους.
Με το να τοποθετούνται τροφές σε συγκρεκριμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα, ασχέτως εάν είναι σε καταφύγια άγριας ζωής ή όχι, δημιουργούν ένα είδος εξάρτησης στα ζώα και τελικώς αντί να κυνηγάνε ή να μεταναστεύουν προτιμούν το εύκολο φαγητό. Αυτή η μέθοδος όμως τα κάνει ευάλωτα σε κυνηγούς, αφού δεν απομακρύνονται από την περιοχή και γνωρίζουν ότι θα βρουν ανά πάσα στιγμή φαγητό εκεί. Η μέθοδος τοποθέτησης και ρίψης τροφών (πολλές φορές και σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες) γίνεται πολύ συχνά από κυνηγετικούς συλλόγους στο πρόγραμμα για την φιλοθηραματική δράση τους. Η ρίψη τροφής θα έπρεπε να γίνεται μόνο υπό ορισμένες συνθήκες, όπου πραγματικά απειλούνται τα ζώα λόγω ξηρασίας ή παγετού, όπως ήταν φέτος με παγωμένες λίμνες όπου και υπήρχαν πολλά άγρια ζώα εντός των λιμνών αλλά και στα περίχωρα τους. Ενημερωθήκαμε για έναν χρήστη στο facebook ότι πουλάει άγρια πτηνά στο facebook group "Το ΠαΖάΡι OnLiNe Ωδικών Πτηνών & Ζώων - Αξεσουάρ & Τροφές". Εδώ να τονίσουμε πως σχεδόν όλο το group και τα μέλη του προβαίνουν σε αγοραπωλησίες άγριων πουλιών.
Να θυμίσουμε: Η σύλληψη και κατοχή όλων των ειδών άγριων πτηνών από το φυσικό περιβάλλον απαγορεύεται με βάση το άρθρο 5 της οδηγίας 79/409 «περί διατήρησης των άγριων πτηνών» όπως εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ 37338/1807/Ε.103 «Μέτρα διαχείρισης της άγριας πτηνοπανίδας». Σχετικά με τον πουλοπιάστη: Μετά από τα στιγμιότυπα που τραβήξαμε για να προβούμε σε καταγγελία προς το Δασαρχείο της Καρδίτσας και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (διότι οι αγοραπωλησίες γίνονται και online), κοιτάξαμε και το προφίλ του για να ενσωματώσουμε και τον σύνδεσμο του προφίλ του στην καταγγελία μας. Παρ' όλα αυτά πρώτο-πρώτο δημοσίευμα είχε ότι καταγγέλει το δασαρχείο, γιατί λίγες ημέρες νωρίτερα του κατέσχεσαν όλα τα άγρια πουλιά που είχε πιάσει ο ίδιος. Δηλαδή δεν έμαθε τίποτα από το πάθημα του. Και να ξανά από την αρχή πουλάει, στο petshop που έχει αλλά και ηλεκτρονικά, δηλώνοντας στα σχόλια του ότι έχει άφθονα άγρια πουλιά για να πουλήσει. Πέρα από το ηθικό μέρος περί της προστασίας της ορνιθοπανίδας, είναι και θράσος. Αποσκοπεί στο κέρδος, αδιαφορώντας πλήρως για τα πουλιά και την σημασία που έχουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Αλλά εδώ βγαίνουν στην φόρα και ερωτήματα:
Πηγή: βικιπαίδεια Το χειμώνα που κάνει κρύο και η ανεύρεση τροφής δεν είναι εύκολη υπόθεση, κάποια ζώα προτιμούν να το ρίξουν στον ύπνο. Δηλαδή, να πέσουν σε χειμερία νάρκη.
Χειμερία νάρκη VS χειμέριος ύπνος Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Σε χειμερία νάρκη πέφτουν ορισμένα ποικιλόθερμα ζώα, τα οποία δεν διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος τους. Η θερμοκρασία του σώματος επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη για να αντεπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Αντίθετα, σε χειμέριο ύπνο πέφτουν κάποια από τα ομοιόθερμα ζώα, αυτά δηλαδή που μπορούν και διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία τους, όπως π.χ. η αρκούδα. Μπορεί το χειμώνα η αρκούδα να το ρίχνει στον ύπνο, όμως οι σωματικές λειτουργίες της, δηλαδή οι χτύποι της καρδιάς της, η θερμοκρασία της και η αναπνοή της παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Γι' αυτό ξυπνάει και σχετικά εύκολα από το χειμωνιάτικο ύπνο της. Κλιματικές αλλαγές και χειμερία νάρκη. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να διακόψει τη χειμερία νάρκη αρκετών ζώων. Για τα ζώα όμως που διακόπτουν απότομα τον ύπνο τους δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει αρκετή τροφή και γι' αυτό πολλά από αυτά χάνουν τη ζωή τους. Τι συμβαίνει στα ζώα κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης; Ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματος τους μειώνεται πολύ. Με τόσο αργό μεταβολισμό, τα ζώα χρησιμοποιούν πολύ προσεκτικά τα αποθέματα λίπους του ώστε να μπορέσουν να επιζήσουν. Έτσι, π.χ. η καρδιά ενός σκίουρου σε χειμερία νάρκη μπορεί να πέσει από τους 300 χτύπους το λεπτό στους 3! Η κατανάλωση οξυγόνου μπορεί να μειωθεί στο 2% του κανονικού και η θερμοκρασία του σώματός του από τους 37 βαθμούς Κελσίου να πέσει στους 2 βαθμούς Κελσίου. Συνήθως σε χειμερία νάρκη πέφτουν ζώα μεσαίου μεγέθους, επειδή έχουν μεγάλο απόθεμα τροφής, χωρίς όμως και μεγάλη επιφάνεια σώματος από όπου να χάνουν θερμότητα. Ποια είναι αυτά τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και χειμέριο ύπνο; ▪ Βάτραχοι και αμφίβια. ▪ Χελώνες και Σαύρες. ▪ Φίδια, αλλά διαφέρει η εποχή από είδος σε είδος. ▪ Διάφορα θηλαστικά, όπως σκαντζόχοιροι, αλεπούδες, κουνάβια, τυφλοπόντικες, ποντίκια, νυχτερίδες, σκίουροι, αρκούδες, κλπ. ▪ Πουλιά, αλλά δεν είναι ακριβώς χειμερία νάρκη αλλά ένα είδος λήθαργου όπου επικρατεί από λίγες ώρες έως και λίγες ημέρες. ▪ Και άλλα ζώα, όπως π.χ. το σαλιγκάρι. |
Categories
All
Archives
September 2024
|