Η έκδοση 5.1 της android εφαρμογής φέρνει την καρτέλα αναγνώρισης για τις Νυχτερίδες.
Επίσης σε μικρό-έκδοση στις 12 Απριλίου, προστέθηκαν:
Αναβαθμίστηκε:
Maintance fixes:
Οι πολίτες κατά την διεθνή εβδομάδα νυχτοπεταλούδας (national moth week) διοργανώνουν δημόσιες ή ιδιωτικές εκδηλώσεις στην περιοχή που διαμένουν.
Για να δημιουργήσετε μια δημόσια ή ιδιωτική εκδήλωση για την εβδομάδα νυχτοπεταλούδας - πατήστε εδώ. Χάρτης Εκδηλώσεων
Πατήστε στον δείκτη για να δείτε πληροφορίες της εκδήλωσης.
Οι πράσινοι δείκτες είναι για δημόσιες εκδηλώσεις. Οι μπλε δείκτες είναι για ιδιωτικές εκδηλώσεις. Αυτή η περίοδος είναι που άνθισε το χαμομήλι, όμως λίγοι ξέρουν να το ξεχωρίζουν. Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν πως να το μαζέψουν χωρίς να το καταστρέψουν.
ΜΑΘΕ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ. Στις φωτογραφίες μπορεί κάποιος να δει πως μοιάζουν. Για να τα ξεχωρίσει κάποιος δεν είναι δύσκολο, μιας και το χαμομήλι είναι πάντα σαν θαμνάκι με το ένα δίπλα στο άλλο σε αντίθεση με τις μαργαρίτες που είναι πιο μοναχικές και το άνθος του χαμομηλιού (το κίτρινο μέρος) είναι ανασηκωμένο. Επίσης το χαμομήλι μυρίζει όμορφα και έντονα σε αντίθεση με την μαργαρίτα που δεν έχει μυρωδιά. Είναι σημαντικό, να μάθει να ξεχωρίζει τι είδους φυτό έχει απέναντι του κάποιος. Εάν και καλό είναι να αφήνουμε τα λουλούδια στους αγρούς και στα δάση, εάν κάποιος αποφασίσει να μαζέψει χαμομήλι, δεν πρέπει να το ξεχορταριάζει. Ας κόψει μόνο το λουλούδι με ένα μικρό μέρος του κοτσανιού. Αυτό αρκεί. Μπορεί να πέρνει περισσότερη ώρα για την συλλογή του, αλλά με αυτό τον τρόπο το χαμομήλι θα ξαναβγεί και την επόμενη χρονιά αλλά και θα μπορέσει να απλωθεί ακόμα περισσότερο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν σκοτώνουμε τα έντομα που είναι πάνω στο χαμομήλι. Για αυτούς είναι τροφή και είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση τους! Οι χερσαίες χελώνες είναι ένα από τα συνηθισμένα ερπετά που συναντάμε παντού στην Ελλάδα. Συχνά καταλήγουν να ζουν ως κατοικίδια και αρκετοί είναι εκείνοι που τις κρατούν αιχμάλωτες σε μπαλκόνια και αυλές ενώ αυτό είναι παράνομο.
Η «αγάπη» των ανθρώπων για τις χελώνες κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα πλάσματα δεν γαυγίζουν, όπως κάνουν τα «ενοχλητικά» σκυλιά, δεν χρειάζεται να τα πας βόλτα για να εκτονωθούν και δεν «λερώνουν» τόσο όπως άλλα είδη ζώων, ενώ χρειάζονται μικρή ποσότητα τροφής που κοστίζει λίγο. Οι άνθρωποι λοιπόν τις αιχμαλωτίζουν στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων κυρίως για να τις βλέπουν τα παιδιά τους, να τρώνε φλούδες από αγγούρι, επειδή αυτό τους βολεύει... Όμως και οι χελώνες είναι άγρια ζώα, που προστατεύονται από την νομοθεσία, και η αιχμαλωσία τους απαγορεύεται γι’ αυτό και διώκεται ποινικά η κατοχή τους. Αν βρείτε χελώνα στην αυλή σας είναι σωστό να μεταφέρεται το ζώο σ’ ένα χωράφι, κάπου εκτός του οικισμού, ώστε εκεί να ζήσει φυσιολογικά μακριά από τους ανθρώπους και τα οχήματα. Οι χελώνες, που ζουν αιχμάλωτες, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας κυρίως λόγω της κακής τροφής που τους παρέχουν οι άνθρωποι. Δεν είναι φυσικά λίγες οι περιπτώσεις που χελώνες τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας από τα μπαλκόνια αφού ο μέσος Έλληνας εκεί θεωρεί το κατάλληλο σημείο διαβίωσης για ένα πλάσμα που πρέπει να ζει στους αγρούς! Στην Ελλάδα ενδημούν τρία είδη: η Κρασπεδωτή Χελώνα (Testudo marginata), η Μεσογειακή Χελώνα (Testudo hermanni) και η Ελληνική Χελώνα (Testudo graeca). Μόνο στο νησί της Κρήτης δεν υπάρχει κανέναν από τα τρία είδη χελωνών, που συναντάμε την υπόλοιπη επικράτεια. Πηγή: zoosos.gr ![]() Επιστολή προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάλθηκε σήμερα στις 15/04/16. Προς: Σκουρλέτη Παναγιώτη (Υπουργό ΠΕΝ) Τσιρώνη Ιωάννη (Αναπληρωτή υπουργό ΠΕΝ) Θέμα: Το ξεπούλημα των πεταλούδων στο διαδίκτυο. Το θέμα είναι μείζον σημασίας. Οι πεταλούδες παγκοσμίως μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των φυτοφαρμάκων. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες πωλήσεις ελληνικών πεταλούδων στο διαδίκτυο. Έλληνες συλλέκτες αλλά και ξένοι που έρχονται στην χώρα μας, πιάνουν και πωλούν μέσω διαδικτύου τις πεταλούδες σε συλλέκτες. Αυτή η πρακτική είναι ανεξέλεγκτη. Οι τιμές τους φαίνεται να ξεκινάνε από 5 ευρώ και να φτάνουν και τα 150 ευρώ ανάλογα με το είδος σπανιότητας τους. Ζητάμε την καθολική απαγόρευση της συλλογής από συλλέκτες και εμπόρους για όλα τα είδη πεταλούδων, την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους το πράττουν χωρίς άδεια, αλλά και τον ουσιαστικό έλεγχο στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι σχετικές δραστηριότητες. Επίσης προτείνουμε την τοποθέτηση πινακίδων για την απαγόρευση συλλογής πεταλούδων σε αυτές τις περιοχές. Υ.Γ. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.theinsectcollector.com/cgi-bin/ss000001.pl?RANDOM=NETQUOTEVAR %3ARANDOM&SS=&TB=A&S_LOCALITY0_0=Greece&S_GENUS0_1=&S_Country0_2=&A CTION=Search ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ 15 Απριλίου 2016 Ήρθε η ώρα να περάσουμε σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή ανοιχτής επικοινωνίας και συμμετοχής, χωρίς ιδιωτικά μηνύματα ή emails.
Για αυτό τον λόγο από εχθές 13/04/16 λειτουργεί το group "Φίλοι του ΕΠΒ" (https://www.facebook.com/groups/biodiversitygr/). Όσοι έχουν facebook και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ή να προτείνουν θέματα και δράσεις μπορούν να συμμετέχουν. Είναι καλοδεχούμενοι όλοι, πλην των κυνηγών, των συλλεκτών και των ατόμων που ενδιαφέρονται να βάζουν διαφημίσεις. Μπορείτε να εγγραφείτε απλώς για να παρακολουθείται τα θέματα, τις ειδήσεις και τις δράσεις που έχουν σχέση με την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, θέλουμε να δώσουμε ένα βήμα σε όλους να συμμετέχουν σαν ίσοι, μιας και το ΕΠΒ είναι συλλογικότητα (κολεκτίβα). Σας περιμένουμε όλους, για να γνωριστούμε και να βοηθήσουμε στην διάδοση της οικολογίας και την προστασία της βιοποικιλότητας. Η παραπάνω εικόνα δείχνει τον κύκλο ζωής μιας πασχαλίτσας.
Επιπλέον πληροφορίες: Αυγά: Για να εκκολαφθούν τα αυγά της πασχαλίτσας χρειάζονται 4 με 10 ημέρες. Εξαρτάται από την θερμοκρασία. Κάμπια (προνύμφη): Οι προνύμφες πασχαλίτσας τρώνε τα αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί. Περνάνε από κάποια στάδια "ομοιώματα" και αυτή η διαδικασία κρατάει 3 με 6 εβδομάδες. Χρυσαλίδες (νύμφες): Πολλές έχουν κηλίδες ή μότιβα στο κύριο χρώμα του φόντου.Το στάδιο της νύμφης κρατάει 7 με 10 ημέρες. Για να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα είδη πασχαλίτσας που βλέπετε επισκεφτείτε την ανάλογη κατηγορία "Πασχαλίτσες" στην σελίδα μας. Στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σύνολο των ερπετών και τα αμφιβίων βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας. Ο ρόλος τους στην ισορροπία του οικοσυστήματος είναι βαρυσήμαντος, έτσι μία νομοθεσία για την προστασία και διατήρησή τους κατέστη αναγκαία. Σήμερα στην χώρα μας οι νόμοι που προστατεύουν την ελληνική ερπετοπανίδα είναι οι εξής:
Εάν θέλετε να δείτε αναλυτικά το κάθε είδος αλλά και από ποιά νομοθεσία προστατεύεται πηγαίνετε στο herpetofauna.gr. Κάτω από κάθε είδος υπάρχει ένας πίνακας με ακρωνύμια. Και η Επεξήγηση ακρωνυμίων του πίνακα είναι η εξής: Κ.Ο. Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ Συμβουλίου 21ης Μαΐου 1992, Παραρτήματα II και IV Π.Δ. Προεδρικό Διάταγμα υπ’αρ.67, ΦΕΚ 23/Α/30-1-81, Πίνακας ΄Β Σ.Β. Σύμβαση της Βέρνης, Παραρτήματα II & III (Appendices II & III) CITES Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας Τέλη φεβρουαρίου, λάβαμε μήνυμα από την σελίδα στο facebook "Δεν θα σιωπήσουμε για τους κυνηγούς" και μας ζήτησαν να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν μια δωρεάν ιστοσελίδα - ενημερωτική - για να μπορέσουν να δείξουν στον κόσμο τι είναι οι Αντικυνηγοί και γιατί παλεύουν για την κατάργηση του κυνηγιού. Απ' ότι μας είπαν δεν είχαν ιδέα πως να φτιάξουν ιστοσελίδα. Το κύριο θέμα που έθεσαν ήταν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους και μας ρώτησαν εάν μπορούμε να συνεργαστούμε σε θέμα server, κλπ. Και γενήθηκε η ιστοσελίδα "ΑΝΤΙ-ΚΥΝΗΓΟΣ".
Μιας και σαν Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας είμαστε κατά του κυνηγιού, αποδεχτήκαμε το αίτημα τους για να τους βοηθήσουμε. Τους διδάξαμε πως να δημιουργούν εύκολα ιστοσελίδα και πως να την επεξεργάζονται. Έπειτα, δημιουργήσαμε μια λίστα στο youtube κανάλι μας, για να βάζουμε εκεί πέρα τα βίντεο που θέλουν να ανεβάζουν στην ιστοσελίδα. Τους δώσαμε όλα τα εικονίδια με τα θηρεύσιμα είδη για να τα ανεβάσουν στην ιστοσελίδα. Και προσφερθήκαμε να τους ετοιμάσουμε μια android εφαρμογή δωρεάν και να την ανεβάσουμε σε λογαριασμό μέλους μας ώστε να μην χρειαστεί να αποκαλύψουν την ανωνυμία τους. Είμαστε χαρούμενοι για αυτή την συνεργασία και ευελπιστούμε στο να μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερες γνώσεις στο μέλλον. Γιατί το κυνήγι είναι ένα βάρβαρο και αιματοβαμμένο σπορ-χόμπυ και κακοποιήση των ζώων για το κέφι μερικών συνανθρώπων μας. Υ.Γ. Η σελίδα έχει κάποιες ελλείψεις σε υλικό, αλλά θα προστίθεται συνέχεια απ' ότι μας διαβεβαίωσε η σελίδα στο facebook "Δεν θα σιωπήσουμε για τους κυνηγούς". ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ομάδας των Καρχαριών του ΕΠΒ.
Ξανά βρισκόμαστε σε ένα θέμα παραπληροφόρησης για τους καρχαρίες και τις λανθασμένες εντυπώσεις που δίνουν οι μη σωστές αναγνωρίσεις των ειδών τους. Το θέμα ξεκίνησε από τον ιστότοπο stilida.com, που πιθανώς δεν γνωρίζανε τι είδος ήταν και απλώς αρκέστηκαν στην ονομασία που αναφέρθηκε από τον ψαρά που έπιασε τον καρχαρία. Ο ψαράς ανέφερε λανθασμένα ότι έπιασε "σμπρίλιο" ή αλλιώς όπως λέγεται Λευκός Καρχαρίας, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν Σταχτοκαρχαρίας (Carcharhinus plumbeus), ο οποίος είναι ακίνδυνος. Έπειτα κατά την διάρκεια της ημέρας, μεγάλες εφημερίδες και ιστολόγια όπως το Ποντίκι, το Πρώτο Θέμα, η Ζούγκλα, και άλλα, αρκέστηκαν σε ένα απλό copy-paste του θέματος χωρίς καν να ερευνήσουν περαιτέρω το θέμα ή να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον Λευκό Καρχαρία όπως ανέφερε η πηγή. Σαφώς και δεν περιμένει κανείς από τους Δημοσιογράφους να γνωρίζουν τα είδη των καρχαριών που υπάρχουν στα Ελληνικά νερά, αλλά τουλάχιστον θα έπρεπε να επιβεβαίωναν το θέμα που βγάλανε και θα μπορούσαν να το αναζητήσουν στο google για να δουν πως είναι ο λευκός καρχαρίας και εάν μοιάζει στις φωτογραφίες. Και άμα επιθυμούσανε να ερευνήσουν περαιτέρω το θέμα εκτός από τους ιχθυολόγους και τους θαλάσσιους βιολόγους που θα μπορούσαν να ρωτήσουν, υπάρχουν και ομάδες (groups) στο facebook για την πανίδα και χλωρίδα, όπου θα μπορούσαν να κάνουν μια ερώτηση και να πάρουν σχεδόν απάντηση από ανθρώπους που ασχολούνται. Μια από αυτές τις ομάδες στο facebook, για τους καρχαρίες, που είναι και το συγκεκριμένο θέμα μας, είναι το Eastern Mediterranean Shark Club. Έπειτα βλέπουμε σύγχυση για το είδος στα σχόλια των σελίδων στο facebook αλλά και στις εφημερίδες όπου αναγνωρίζουν τον καρχαρία στην φωτογραφία ως Γαλέο ή Σαπουνά. Και ότι σχολιάζουν πως δεν είναι λευκός καρχαρίας διότι του λείπουν τα δόντια του. Αυτή η άστοχη αναφορά για τον "φαφούτη" καρχαρία, είναι δυστυχώς ένα έθιμο που κρατάει καλά και στην χώρα μας, όπου ψαράδες βγάζουν τα δόντια των καρχαριών και τα κρατάνε ως τρόπαιο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιθανόν να έχει συμβεί το ίδιο. Η συνεχόμενη λανθασμένη αναγνώριση των καρχαριών έχει οδηγήσει στο να τους ονομάζουνε όλους γαλέους ή σαπουνάδες και να τους πωλούν σε ταβέρνες και εστιατόρια για κατανάλωση, παρ' ότι πολλοί καρχαρίες ανήκουν στα προστατευόμενα είδη. Μια ιδέα-project της Μαρίζας Κωνσταντινίδου που μας παρουσίασε και συνεργάστηκε για να το δημιουργήσουμε. Δεν δέχεται να βάλει πνευματικά δικαιώματα αλλά να αφήσει ελεύθερες τις εικόνες (από πνευματικά δικαιώματα) ώστε να κοινοποιηθούν αλλά και να συμβάλλουν στην αφύπνιση των πολιτών για το θέμα του κυνηγιού. Τις εικόνες μπορείτε να τις βρείτε σε πλήρη ανάλυση στο flickr account μας (https://www.flickr.com/photos/biodiversitygr/albums/72157666660080325)
Τα άγρια ζώα και συγκεκριμένα τα θηρεύσιμα είδη ρωτάνε για το κυνήγι. Το concept είναι 5 εικόνες, με ένα διαφορετικό ζώο που λέει 1-2 πράγματα και κάνει την δικιά του ερώτηση-παράπονο προς τον κυνηγό αλλά και τους ανθρώπους που αδιαφορούν και επιτρέπουν το κυνήγι ακόμα και σήμερα. |
Categories
All
Archives
September 2023
|