Με άλλες 10.000 καταγραφές σε 1 μήνα, φτάσαμε να έχουμε γνώση και δεδομένα για πάνω από 170.000 καταγραφές, οι οποίες αφορούν όμως για 11.261 είδη στο project μας στο inaturalist.
Να θυμίσουμε ότι: - στις 22 Απριλίου 2021 ξεπεράσαμε τις 160.000 καταγραφές για 11.080+ είδη στην Ελλάδα. - στις 21 Μαρτίου 2021 ξεπεράσαμε τις 150.000 καταγραφές για 10.685+ είδη στην Ελλάδα. - στις 12 Φεβρουαρίου 2021 ξεπεράσαμε τις 140.000 καταγραφές για 10.580+ είδη στην Ελλάδα. - στις 1 Ιανουαρίου 2021 ξεπεράσαμε τις 130.000 καταγραφές για 9945+ είδη στην Ελλάδα. - στις 9 Νοεμβρίου 2020 ξεπεράσαμε τις 120.000 καταγραφές για 9550+ είδη στην Ελλάδα. - στις 26 Σεπτεμβρίου 2020 ξεπεράσαμε τις 110.000 καταγραφές για 9075+ είδη στην Ελλάδα. - στις 29 Ιουλίου 2020 ξεπεράσαμε τις 100.000 καταγραφές για 8760+ είδη στην Ελλάδα. - στις 1 Ιουνίου 2020 ξεπεράσαμε τις 90.000 καταγραφές για 8330+ είδη στην Ελλάδα. - στις 9 Απριλίου 2020 ξεπεράσαμε τις 80.000 καταγραφές για 7.825+ είδη στην Ελλάδα. - στις 27 Δεκεμβρίου 2019 ξεπεράσαμε τις 70.000 καταγραφές για 7.220+ είδη στην Ελλάδα. - στις 06 Οκτωβρίου 2019 ξεπεράσαμε τις 60.000 καταγραφές για 6.570+ είδη στην Ελλάδα. - στις 22 Ιουλίου 2019 ξεπεράσαμε τις 50.000 καταγραφές για 6.095+ είδη στην Ελλάδα. - στις 18 Μαϊου 2019 ξεπεράσαμε τις 40.000 καταγραφές για 5.560+ είδη στην Ελλάδα. - στις 26 Ιανουαρίου 2019 ξεπεράσαμε τις 30.000 καταγραφές για 4.925 είδη. - και στις 24 Ιουλίου 2018 ήταν που μετατράπηκε σε collection project και είχαμε δεδομένα για 19.700 καταγραφές για 3,950 είδη.
Έντονο πρόβλημα φέτος θα έχουν αρκετές παραλίες στο Αιγαίο (προς την χερσαία Ελλάδα), με βάση τις καταγραφές που έχουμε για τις μωβ μέδουσες.
Το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο κορινθιακός πριν 3-5 χρόνια και η έξαρση που είχε η Μάλτα τις 2 τελευταίες χρονιές, τώρα έρχεται στο Αιγαίο. Όλο τον χειμώνα μέχρι και σήμερα οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) εντοπιζόντουσαν από Αττική, Πήλιο, Χαλκιδική μέχρι και Καβάλα, όπως και σε ελάχιστα νησιά κοντά σε αυτές τις περιοχές.
Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.
Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.
Οι εξάρσεις μεδουσών μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση, ψάρεμα, τουρισμός, κλπ.
Χρήσιμες συμβουλές για τους πολίτες:
Όλοι οι πολίτες και καταστηματάρχες πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια σωστής καταγραφής των μεδουσών αν δουν, και να μην προσπαθήσουν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί όπως έγινε άλλες χρονιές, ηδάλλως ο τουρισμός μπορεί να καταστραφεί φέτος.
Το Σάββατο 22 Μαΐου είναι παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας. Σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας και να συζητήσουμε πως μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα την βιοποικιλότητα.
https://www.joinclubhouse.com/event/xBvz4EW7 Έτσι εγκαινιάζουμε και τις συζητήσεις στο clubhouse. Χρειάζεται να κατεβάσετε την εφαρμογή, να εγγραφείτε και μετά να σας γίνει πρόσκληση από μέλος (εδώ στείλτε μας μήνυμα για να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε από Android εφαρμογή - που είναι ακόμα σε beta, ή αν υπάρχει μέλος με ios που μπορεί να το κάνει ας έρθει σε επαφή μαζί μας). Εγκρίθηκε και ενεργοποιήθηκε ο λογαριασμός μας στην πλατφόρμα που είχαμε καταθέσει πριν κάτι μήνες.
Το Wildlife Insights είναι το πρώτο εργαλείο του είδους του, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τη δύναμη των μεγάλων δεδομένων για να παρέχει στους επιστήμονες μια απαράμιλλη άποψη σχετικά με τις συνήθειες και τους οικότοπους της άγριας ζωής, δεδομένα που είναι κρίσιμα για τη δημιουργία έξυπνων πολιτικών διατήρησης. Αναγνωρίζουμε, μοιράζουμε, αναλύουμε και ανακαλύπτουμε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την άγρια φύση, όλα σε ένα μέρος. Με την πρόσβαση σε καλύτερα δεδομένα, ο καθένας μπορεί να λάβει καλύτερες αποφάσεις για να βοηθήσει την άγρια ζωή να αναπτυχθεί. Ποια είναι η διαφορά με άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για καταγραφή άγριων ζώων όπως π.χ. το inaturalist; Οι ερευνητές χρησιμοποιούμε στα δάση και άλλες φυσικές περιοχές ειδικά κάμερες ανίχνευσης κίνησης, γνωστές και ως trap camera. Αυτές οι κάμερες τραβάνε φωτογραφία και βίντεο κάθε φορά που υπάρχει κίνηση μπροστά από την κάμερα. Το αποτέλεσμα εκατοντάδες και χιλιάδες φωτογραφίες καθημερινά από ζώα που σπάνια βλέπουν τα ανθρώπινα μάτια (αγριόχοιρους, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, κ.α.), που είναι δύσκολο να αναλυθούν όλες αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεο ένα-ένα με το χέρι. Εδώ έρχεται το wildlife insights, που αναγνωρίζει αυτόματα ότι υπάρχει κάποιο άγριο ζώο στην φωτογραφία και το αναγνωρίζει αυτόματα (για την ακρίβεια προτείνει το σωστό όνομα). Με αυτό τον τρόπο γλυτώνει εκατοντάδες εργατοώρες και μπορούμε να εστιάζουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερες ώρες στο να δουλεύουμε στο πεδίο και να έχουμε πιο γρήγορη και καλύτερη ανάλυση για ποια είδη καταγράψαμε. Ως η μεγαλύτερη βάση δεδομένων παγίδευσης καμερών στον κόσμο, το Wildlife Insights έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη διατήρηση της άγριας ζωής (wildlife conservation) παρέχοντας αξιόπιστες, συχνές και ενημερωμένες πληροφορίες για μυριάδες είδη που είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατα για τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες διατήρησης (conservationists). Σκοπό μας τώρα είναι να αρχίσουν όσα άτομα ενδιαφέρονται να ανεβάζουν στην πλατφόρμα (είτε στο κύριο πρότζεκτ ή σαν υπό-πρότζεκτ δικά τους για την περιοχή που δουλεύουν) καταγραφές που έχουν από τις δικές τους trap camera. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Παρακάτω είναι μερικές εικόνες - στιγμιότυπα των τελευταίων 2.5 μηνών από δημόσια σχόλια κυνηγών σε κυνηγετικές σελίδες στο Facebook και ένα στιγμιότυπο από κυνηγετικό φόρουμ, όπου προτρέπουν δημόσια άλλους κυνηγούς να σκοτώσουν λύκους και αρκούδες παρ' ότι είναι προστατευόμενα είδη και απαγορεύεται η θήρα τους. Ενώ ταυτόχρονα διαδίδουν ψευδές ειδήσεις περί απελευθερώσεις ζώων από οικολόγους.
Και για την συνεχόμενη προτροπή για κυνήγι προστατευόμενων ειδών αλλά και για την συνεχόμενη διασπορά ψευδών ειδήσεων περί απελευθερώσεων ζώων, οποιοσδήποτε εισαγγελέας θα μπορούσε να προβεί σε αυτεπάγγελτες κατηγορίες ειδικά όταν γίνεται συστηματικά στις ίδιες και ίδιες κυνηγετικές σελίδες. Ο διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας Χρήστος Τακλής εξηγεί στην εκπομπή "Από τις 6" του καναλιού ΕΡΤ1 για ποιο λόγο κατέβηκαν τα αγριογούρουνα στις πόλεις και τι μπορεί να γίνει για αυτή την κατάσταση. Ερωτήσεις και Απαντήσεις (QA) σχετικά με τους αγριόχοιρους στις πόλεις.
Μια συζήτηση για όσους ενδιαφέρονται σαν πολίτες τι γίνεται σχετικά με τους αγριόχοιρους στις πόλεις και γιατί είναι σημαντικό μιας και θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε όλο και περισσότερο. Ημερομηνία και Ώρα: Κυριακή 16 Μαΐου, στις 20:00. Σύνδεσμος για την πλατφόρμα: https://meet.jit.si/QA-Wildboars-in-cities-Greece (δεν χρειάζεται εγκατάσταση εφαρμογής άμα είστε από υπολογιστή) Κωδικός: wildboarsincities2021 Θα μεταδοθεί και live μέσω του καναλιού μας στο youtube. Αν έχετε ερωτήσεις που θέλετε να απαντήσουμε live αλλά δεν μπορείτε να συμμετέχετε, παρακαλούμε στείλτε τις στο email: [email protected], ή στο messenger στο facebook. Όταν μιλάμε για conservation και σωστή διαχείριση ειδών σε πολλούς ακούγονται εξωπραγματικά από αυτά που λέμε. Αλλά επιτέλους για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε σωστή διαχείριση σε αγριόχοιρους (που δεν συμπεριλαμβάνει την θήρα του). Για όσους δεν γνωρίζουν τι έγινε, συνιστούμε να διαβάσουν το άρθρο: https://www.el.gr/ellada/epikindynes-apostoles-thymizei-i-syl/, για τον αγριόχοιρο που βρήκε καταφύγιο στο άλσος των Συκεών και έκανε φωλιά. Μετά από άμεση ανταπόκριση και συνεργασία το προσωπικό του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, του Δασαρχείου, της Περιφέρειας και της αστυνομίας όπως και μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συνδράμανε στην επιχείρηση εγκλωβισμού και απομάκρυνσης του αγριογούρουνου, που είχε εντοπιστεί στην περιοχή να αναζητά τροφή. Η διαχείριση ενός είδους εντός πόλεων και κατοικημένων περιοχών δεν πρέπει ποτέ να περιλαμβάνει την θήρα (με μόνη εξαίρεση αν το ζώο είναι επικίνδυνο, επιθετικό και αποτελεί άμεση απειλή για ανθρώπινες ζωές). Σε αυτή την περίπτωση όλοι δράσανε όπως θα έπρεπε. Και εξηγούμε παρακάτω γιατί ήταν μια επιτυχής διαχείριση του συμβάντος αυτουνού:
Το μόνο αρνητικό, ήταν ότι δεν λήφθηκε δείγμα για να γίνει εξέταση DNA για να εξακριβωθεί άμα είναι υβρίδιο ή όχι. Οι ολοένα και περισσότερες εμφανίσεις αγριόχοιρων εντός πόλεων, όπως στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, ή στο κτήμα Συγγρού και στην Κηφισιά στην Αθήνα, στον Βόλο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, δεν πρέπει να κάνουν τους πολίτες να φοβούνται.
Δεν υπάρχει απειλή για τους πολίτες, εκτός βεβαίως αν τα τρομοκρατήσουν ή νιώσουν απειλή οι αγριόχοιροι (από φωνές πολιτών, από εκκωφαντικούς θορύβους, από γαβγίσματα σκύλων, κλπ). Οι αγριόχοιροι είναι νυχτόβια είδη που τους αρέσει η εξερεύνηση και όταν αναζητούν τροφή μπορούν να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα. Οι αγριόχοιροι είναι ήρεμα ζώα, αλλά λόγω της έντονης θήρας τους τρομοκρατούνται εύκολα. Και οι πόλεις είναι ένα νέο περιβάλλον με πολλούς παράξενους θορύβους που τα κάνουν να είναι σε επιφυλακή όλη την ώρα. Άμα για κάποιο λόγο τρομοκρατηθούν εντός πόλης θα τρέξουν πανικόβλητα προς κάθε κατεύθυνση και μπορούν να παρασύρουν ότι βρουν μπροστά τους ή να χτυπάνε πάνω σε αμάξια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν υλικές ζημιές, αλλά όχι επιθέσεις σε ανθρώπους εκτός αν βρεθούν στον δρόμο τους. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι η πρόκληση σοβαρών τροχαίων ειδικά όταν αυτοκίνητα κινούνται με μεγάλες ταχύτητες. Γενικά δεν έχουμε επιθέσεις αγριόχοιρων σε ανθρώπους χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Οι μόνες επιθέσεις που έχουν καταγραφεί στην χώρα μας είναι σε κυνηγούς όταν βρίσκονται σε περίοδο κυνηγιού και έχουν και κυνηγετικά σκυλιά μαζί τους όπου οι αγριόχοιροι είναι τρομοκρατημένοι και από τους πυροβολισμούς στην περιοχή τους αλλά και από τα γαβγίσματα των σκύλων, όπως και σε ανθρώπους που προσέγγιζαν αγριόχοιρους σε νεαρή ηλικία. Τα βλέπουμε μέσα στην πόλη λόγω του lockdown και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Το lockdown μπορεί να βοήθησε αρκετά ώστε η άγρια ζωή να ηρεμήσει λίγο από την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητες στην φύση, αλλά αυτό που επέτρεψε η απαγόρευση κυκλοφορίας των ανθρώπων τις νυχτερινές ώρες μέσα στην πόλη έδειξε στους αγριόχοιρους ότι υπάρχει ελεύθερο πεδίο να μετακινούνται και να εξερευνούν ειδικά για φαγητό εντός της πόλης. Αν δεν υπήρχε η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ή ακόμα και αν καταργούταν και σήμερα, οι αγριόχοιροι θα απομακρυνόντουσαν από μόνοι τους και αυτό διότι δεν τους αρέσει η φασαρία από τα αυτοκίνητα (κόρνες, δυνατά φώτα, θόρυβος μηχανής), αλλά ούτε η φασαρία που κάνουμε οι άνθρωποι (δυνατές ομιλίες, φωνές, μουσική, κλπ). Όσοι δουν μπροστά τους αγριόχοιρο δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος. ☑️ Αν είστε μέσα σε αμάξι, πατήστε φρένο και ακινητοποιήστε το αμάξι. Επίσης σβήστε τα φώτα ειδικά τα μεγάλα φώτα, διότι τυφλώνουν τους αγριόχοιρους και πανικοβάλλονται. ☑️ Αν είστε με τα πόδια, απλώς κρατήστε μια απόσταση ασφαλείας πάνω από 10 μέτρα, και μην κάνετε περίεργους θορύβους ή μην προσπαθήστε να τα τρομοκρατήσετε για να φύγουν. ☑️ Δεν ταΐζετε τους αγριόχοιρους για κανέναν λόγο, αλλά ούτε και τους πλησιάζετε. ☑️ Σε περίπτωση που είστε έξω με τον σκύλο σας, τραβήξτε κοντά τον σκύλο σας και αποτρέψετε τον με κάθε τρόπο να γαβγίσει επειδή είδε τον αγριόχοιρο. |
Categories
All
Archives
September 2024
|