Το δηλητηριώδες λεονταρόψαρο (Pterois miles) τρέφεται με μια ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών. Γεννά κάθε τέσσερις μέρες, καθ' όλο το έτος, παράγοντας περίπου δύο εκατομμύρια αυγά ετησίως, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους του.
Τα αγκάθια του είναι άκρως δηλητηριώδη και εν δυνάμει θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί από αυτά - άλλο ψάρι ή άνθρωπο. Αν κανείς τσιμπηθεί, πρέπει αμέσως να πάει σε γιατρό, γιατί μπορεί να εκδηλώσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η ταχεία αναπαραγωγή και ανάπτυξή του και τα τοξικά αγκάθια του αποτελούν τα «όπλα» με τα οποία το επίβοφο λεονταρόψαρο κατακτά συνεχώς νέες περιοχές, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων, μια εξέλιξη με σοβαρές βιολογικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα, ώστε να κυνηγηθεί το λεονταρόψαρο από ψαράδες και ψαροντουφεκάδες (κάτι που έγινε με επιτυχία στα ρηχά νερά της Καραϊβικής), καθώς επίσης, σε αντιστάθμισμα, να αυξηθούν οι πληθυσμοί άλλων ψαριών, όπως ο ροφός, που κυνηγούν τα λεονταρόψαρα. Το λεονταρόψαρο προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο έγινε αντιληπτό για πρώτη φορά το 1991, στον Κόλπο της Χάιφας του Ισραήλ. Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί στην Κύπρο περίπου 20 λεονταρόψαρα, μερικές φορές σε ζεύγη, ενώ έχουν θεαθεί, στα νερά της νότιας Τουρκίας και στα νερά της Ρόδου. Η επέκτασή τους όλο και βορειότερα, προς το Αιγαίο, θεωρείται θέμα χρόνου, στο βαθμό που τα νερά έχουν αυξημένη θερμοκρασία. Δεν υπάρχει η camel spider στην Ελλάδα. Λάθος αναγνώριση τρομοκρατεί τους πολίτες στην Πούντα.25/6/2016
Μια λάθος αναγνώριση και ένα λάθος δημοσιεύμα, με αρκετές ανακρίβειες, σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες και blogs αποτέλεσαν λόγος για να τρομοκρατούνται οι πολίτες στην Πούντα Αιγίου.
Η παρακάτω φωτογραφία είναι μια Μαρμάγκα η μυρμηγκάνα όπως είναι η κοινή της ονομασία, ή Galeodes Graecus η επιστημονική ονομασία της. Πρόκειται για ένα γαλεώδης. Δεν είναι δηλητηριώδες, αλλά ούτε είναι και συγχώνευση αράχνης με σκορπιού όπως αναφέρεται στο άρθρο στο διαδίκτυο. Τα δημοσιεύματα στο filodimos.gr αλλά και στο katohika.gr (και όλα τα υπόλοιπα blogs που αντεγράψαν), απ' ότι φαίνεται δεν μπήκανε καν στον κόπο να ψάξουν στο google να δουν πως μοιάζει η camel spider που αναφέρανε. Αλλά ούτε που καν τους τράβηξε το ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχει η camel spider στην Ελλάδα. Η βρωμούσα είναι ένα έντομο το οποίο συναντάται πολύ συχνά στην Ελληνική ύπαιθρο, είναι ένα πολυφάγο έντομο που όταν νιώσει φόβο ή απειλή , εκτοξεύει ένα υγρό το οποίο έχει μια πολύ άσχημη μυρωδιά. Είναι ένα έντομο το οποίο σχεδόν όλοι έχουμε πατήσει σε κάποια ύπαιθρο κατα καιρούς με αποτέλεσμα την πολύ έντονη και άσχημη μυρωδιά. Οι βρωμούσες προσελκύονται από το φως και είναι δύσκολο να τις παρατηρήσεις γιατί βρίσκονται είτε σε κορμούς δέντρων ή είτε σε φύλλα και το χρησιμοποιούν σαν καμουφλάζ, επειδή είναι ίδιο με το χρώμα τους περιβλήματος τους. Περιγραφή Έχει πράσινη απόχρωση συνήθως. Το κεφάλι της έχει σχήμα τριγώνου. Εναποθέτει τα αυγά της στην κάτω επιφάνεια τον φύλλων. Διαθέτει δύο ζεύγη φτερών, που το ένα είναι διαφανές. Έχει 2-3 γενεές το χρόνο και σε 6-10 εβδομάδες ολοκληρώνει τον βιολογικό της κύκλο. Ξεκινάει από κάμπια, που έχει κίτρινο χρώμα και έχει 5 στάδια για να γίνει τέλειο έντομο πράσινου χρώματος. Προσβολές Προσβάλει μεγάλη ποικιλία φυτών αλλά έχει ιδιαίτερη προτίμηση στην ντομάτα, το καλαμπόκι και τα φασόλια. Μπορεί να προσβάλει και φρούτα από καρποφόρα δέντρα. Σημεία προσβολής είναι τα νεαρά φύλλα και οι καρποί. Credit: kalliergo.gr
Η οχιά είναι το μόνο επικίνδυνο φίδι στην Ελλάδα. Μάθετε να την ξεχωρίζετε εύκολα και γρήγορα.
Αλλά δεν χρειάζεται να την σκοτώνετε. Τα χαρακτηριστικά της οχιάς είναι τα εξής:
Δείτε παρακάτω τις οχιές που έχουμε στην Ελλάδα: ![]() Ο καρχαρίας που πιάστηκε στις 11 Ιουνίου 2016 μεταξύ Ερέτριας και Ωρωπού δεν είναι λευκός καρχαρίας, που για μια άλλη φορά βιαστήκαν να αντιγράψουνε λάθος το ένα site μετά το άλλο, αλλά καρχαρίας αλεπού (Alopias vulpinus). Ο Καρχαρίας αλεπού (Alopias vulpinus) είναι ένα ακίνδυνο είδος και απαγορεύεται η αλιεία του από τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθμ. 43/2014. Το kynoclub.gr σε σημερινό του δημοσιεύμα αναφέρει πως βρήκε ένας κυνηγός έναν λύγκα νεκρό σε τροχαίο. Υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι ο Λύγκας (Lynx lynx) έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και μάλιστα έχει εξαπλωθεί, αλλά δεν υπάρχει καμία αξιόλογη μαρτυρία αλλά ούτε και κάποιο φωτογραφικό ή βιντεογραφικό ντοκουμέντο για την ύπαρξη του. Έτσι και το σημερινό "δήθεν ντοκουμέντο" δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψευδή αναφορά. Παρ' ότι υπάρχουν από το πρωί άνθρωποι που τους λένε ότι δεν είναι λύγκας αλλά αγριόγατα, αρνούνται οι κυνηγοί να το παραδεχτούν, διότι όπως οι ίδιοι λένε αυτοί ξέρουν καλύτερα. Δείτε την φωτογραφία που ανάρτησε το kynoclub: Και τώρα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία πως είναι ένας νεκρός λύγκας: Όπως μπορείτε να δείτε και με τα μάτια σας μοιάζει λίγο αλλά δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό του λύγκα.
|
Categories
All
Archives
May 2023
|